Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ο εκσυγχρονισμός της Χώρας (του σμηνάρχου ε.α. Μιχαήλ Γκρίλλα)

Ημέρα:

spot_img

 

Η σημερινή ελεγχόμενη χρεοκοπία που βρίσκεται η Χώρα μας και η βαθιά ύφεση που έχει περιέλθει από το 2008 (Απώλεια του 25% του ΑΕΠ, τουτέστιν 55,5 δισ. ευρώ) με 1.300.000 ανέργους και 3.00.000 κατοίκων να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας που είναι το ετήσιο εισόδημα των 5.500 ευρώ, οφείλεται πέραν της σπατάλης και της γραφειοκρατίας (14 δισ. ευρώ το χρόνο) της φοροδιαφυγής και της φοροκλοπής (15 + 5 ΦΠΑ δισ. ευρώ το χρόνο) και στο γεγονός ότι, αμέσως μετά τον εμφύλιο πόλεμο και συγκεκριμένα από το 1950 και μετά, ουδέποτε και από καμία Κυβέρνηση δεν επιχειρήθηκε ποτέ ουσιαστικός εκσυγχρονισμός της Χώρας μεγάλης κλίμακας. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να προκύψει ένα Κράτος πέρα για πέρα κομματικό, πελατειακό, ρουσφετολογικό και το πάνω χέρι να το έχουν πάντοτε οι συντεχνίες, οι συνδικαλιστές και ο σκληρός κομματικός πυρήνας και ο μηχανισμός του εκάστοτε κυβερνώντος κόμματος.

Η Χώρα μας οδηγήθηκε σε πρόωρες εκλογές την 25-1-2015 και εκβιαστικά επέτυχε να γίνουν αυτές ο ΣΥΡΙΖΑ για κομματικό όφελος και μόνο, λόγω της αδυναμίας εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας από την τότε Βουλή (άρθρο 32 του Συντάγματος).

Την 5η Ιουλίου επίσης του 2015 ο σημερινός Πρωθυπουργός οδήγησε τη Χώρα σ’ ένα Δημοψήφισμα παρωδία για να ξεκαθαρίσει όπως αποδείχθηκε την εσωτερική αντιπολίτευση του κόμματός του. Και στη συνέχεια της λεγόμενης κωλοτούμπας να βαπτίσει το ΟΧΙ σε ΝΑΙ και να μας οδηγήσει εκ νέου την 20η Σεπτεμβρίου 2015 σε νέες πρόωρες εκλογές τις οποίες και κέρδισε.

Αποτέλεσμα όλων των άστοχων αυτών ενεργειών, ήταν να φθάσει σήμερα η Χώρα μας στο γκρεμό, να επιβληθεί σε αυτήν ο έλεγχος κινήσεων κεφαλαίων (capital controls), να ανακοπεί η προβλεπόμενη ανάπτυξη για το 2015 στο 2,7% και 3,5% του 2016 και όλα αυτά γιατί βιάστηκε ο κος Τσίπρας να γίνει Πρωθυπουργός (όπως βιάσθηκαν παλαιότερα οι κύριοι Παπανδρέου και Σαμαράς για το ίδιο θέμα) και να βρίσκεται τώρα η Χώρα εκεί που ήταν το Δεκέμβριο του 2014. Και όλα αυτά γιατί το ισχύον Σύνταγμα δυστυχώς, επιτρέπει αυτού του είδους πολιτικά και παιδαριώδη θα έλεγα πολιτικά παιχνίδια, από αδίστακτους πολιτικάντηδες.

Από το 1946 μέχρι σήμερα, έχουν γίνει είκοσι έξι (26) φορές εκλογές. Την 28η Μαΐου 1967 οι προκηρυχθείσες για τότε πρόωρες εκλογές ουδέποτε διεξήχθησαν, λόγω μεσολάβησης της επτάχρονης δικτατορίας (1967 – 1974).

Σε όλο αυτό το διάστημα, η Βουλή εξάντλησε όλη της τη θητεία μόνο τέσσερις φορές και συγκεκριμένα τις περιόδους 1946-1950, 1977-1981, 1985-1989 και 2000 – 2004. Σε όλες τις υπόλοιπες, τουτέστιν είκοσι δύο (22) φορές για κομματικούς συνήθως λόγους και όχι για θέματα εξαιρετικής Εθνικής σημασίας όπως επιτάσσει το άρθρο 41 του Συντάγματος, οδηγήθηκε η Χώρα μας σε πρόωρες εκλογές.

Βλέπουμε συνεπώς ότι ο μέσος όρος ζωής της θητείας της Βουλής σε όλο αυτό το διάστημα (1946 – 2017), να διαμορφώνεται στους 28 περίπου μήνες. Και ενώ η σημερινή Κυβέρνηση διανύει το δεύτερο χρόνο της θητείας της, η Αξιωματική Αντιπολίτευση έχει κάνει σημαία της τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Επομένως τι χρείαν άλλων μαρτύρων έχουμε, για την αδήριτη ανάγκη να εκσυγχρονισθεί η Χώρα, με την άμεση εκπόνηση ενός νέου Συντάγματος που θα βάζει φραγμούς και θα θέτει τέλος σε τέτοιου είδους πολιτικά παιχνίδια των αδίστακτων επαναλαμβάνω πολιτικάντηδων που βάζουν πάνω απ’ όλα ακόμα και σήμερα το κομματικό τους, συμφέρον και μόνον και «Γαία πυρί μειχθήτω».

Ήδη έχουν κινηθεί οι προβλεπόμενες από το άρθρο 110 του ισχύοντος Συντάγματος διαδικασίες, για την αναθεώρησή του, από την επόμενη Βουλή η οποία θα λειτουργήσει συγχρόνως και ως Αναθεωρητική. Τυχόν πρόωρες εκλογές πριν ολοκληρωθούν από την παρούσα Βουλή οι προβλεπόμενες διαδικασίες, ένα είναι σίγουρο, ότι η όλη αυτή προσπάθεια πάει κατ’ ευθείαν στις Ελληνικές Καλένδες και κάτι τέτοιο είναι κρίμα για την Πατρίδα μας.

Καταθέτω ορισμένες μου, σκέψεις και απόψεις που πρέπει νομίζω να συμπεριληφθούν κατά την αναθεώρηση του ισχύοντος Συντάγματος οψέποτε αυτό γίνει όπως: Οι Βουλευτές να εκλέγονται για πέντε συνεχή χρόνια αντί των τεσσάρων και ο αριθμός τους να μειωθεί δραστικά στους 151 έναντι 300 που είναι σήμερα. Άρθρα 51-53. Οι Βουλευτές να μην γίνονται Υπουργοί. Εφόσον γίνουν να εκπίπτουν αυτεπάγγελτα της βουλευτικής τους ιδιότητας. Η διαδικασία διάλυσης της Βουλής για διενέργεια πρόωρων εκλογών, να περιέλθει στις αρμοδιότητες της Βουλής και όχι του εκάστοτε Πρωθυπουργού. Άρθρο 41. Να καταργηθεί το Ζ ψήφισμα της Βουλής (Συνεδρίαση ΚΔ της 22-12-1964) που εξισώνει τη Βουλευτική αποζημίωση στο σύνολο των αποδοχών του Προέδρου του Αρείου Πάγου. Να ξεκαθαρίζονται με απόλυτη σαφήνεια τα της ασυλίας των Βουλευτών και της ατιμωρησίας των μελών των Κυβερνήσεων. Άρθρα 62-82-86. Να τροποποιηθεί το άρθρο 88 που κάνει πρόνοια για τις αποδοχές των Δικαστικών γιατί τούτο έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το άρθρο 4 περί ισότητας. Να θεσπισθεί Συνταγματικό Δικαστήριο. Στη Βουλή να εισέρχονται τα κόμματα που συγκεντρώνουν το 5% του εκλογικού σώματος. Έτσι θα αποφευχθεί ο κατακερματισμός των κομματικών πολιτικών δυνάμεων. Αυτό ισχύει στη Γερμανία. Στην δε Τουρκία το 10%. Οι Βουλευτές να εκλέγονται κατά Περιφέρειες και όχι κατά Νομούς. Έτσι θα περιορισθεί η Βουλευτοκρατία και το ρουσφέτι. Ο αριθμός των Υπουργείων δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος των 15 και των Υπουργών – Υφυπουργών των 30. Άρθρα 82-82. Σε κάθε Υπουργείο να θεσπισθεί θέση μονίμου Υφυπουργού ως συνέχεια της λειτουργίας του Κράτους και της Κρατικής μηχανής. Υπουργοί – Υφυπουργοί Γενικοί Ειδικοί Γραμματείς θα μπορούν να πολιτεύονται μετά από παρέλευση πέντε ετών από την απομάκρυνσή τους από τα καθήκοντα τους. Να διευρυνθούν ορισμένες αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας όπως η σύγκλιση του Συμβουλίου των Αρχηγών των κομμάτων με τη συμμετοχή και των διατελεσάντων πρώην κοινοβουλευτικών Πρωθυπουργών. Να μπορεί να διαλύει τη Βουλή όταν διαπιστώνει αντικειμενικά και αποδεδειγμένα δυσαρμονία εκλογικού σώματος και αυτής (Βουλής).

Η εκλογή του (Πρόεδρος) να παραμείνει έμμεση, δηλαδή από τη Βουλή τροποποιημένου όμως του άρθρου 32 ώστε: Να μπορεί να εκλέγεται πρόεδρος εκείνος ο οποίος συγκεντρώνει στην τέταρτη ψηφοφορία την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των Βουλευτών των 151 ΝΑΙ και όχι των 180 που ισχύει σήμερα. Να μεταβιβαστούν περισσότερες αρμοδιότητες στην τοπική αυτοδιοίκηση ώστε, οι Περιφέρειες να καταστούν ζωντανοί οργανισμοί και οι βραχίονες του Κράτους. Οι δε Περιφερειάρχες να γίνουν τρόπο τινά οι τοπικοί Πρωθυπουργοί καταργουμένων ταυτόχρονα των επτά αποκεντρωμένων Κρατικών Διοικήσεων (Περιφερειών) που είναι πραγματικά εμπόδια στην εύρυθμη λειτουργία του Κράτους.

Είναι πιστεύω εθνικώς ανεπίτρεπτο όταν, μια χρεοκοπημένη Χώρα της οποίας το 60% του πληθυσμού της, αγγίζει τα όρια της φτώχειας να έχει 300 Βουλευτές όταν, με βάση το άρθρο 51 του Συντάγματος με ένα απλό νόμο ή τροπολογία μπορεί να τους ελαττώσει στους 200. Είναι επίσης αδιανόητο η Χώρα μας των 11.000.000 κατοίκων να έχει Κυβέρνηση των 49 μελών όταν η Ισπανία των 48.000.000 σχημάτισε πρόσφατα Κυβέρνηση των 13 Υπουργών.

Θα τελειώσω με ένα απόσπασμα από το κύριο άρθρο της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» Αθηνών που δημοσιεύθηκε την 9η Ιουνίου 1961 με τίτλο «Νέον Κράτος». Μισό αιώνα αργότερα οι φράσεις που ακολουθούν παραμένουν δυστυχώς περισσότερο επίκαιρες όσο ποτέ άλλοτε. «Είναι απόλυτος ανάγκη ν’ αποκτήση η Ελλάς έναν νέον Κρατικό μηχανισμό Υγιή και ηθικόν, δια να εμπνέη εμπιστοσύνη και να εκπληροί την αποστολή του μετά δικαιοσύνης. Δραστήριον και αποτελεσματικόν δια να αντιμετωπίζη τας ανάγκας πολιτών με το ρυθμόν της σημερινής ζωής. Εξοπλισμένου με στελέχη κατέχοντα τα προβλήματα και δυνάμενα να αποδείξουν – με επιστήμην και με φαντασίαν – λύσεις ορθάς, δια να βοηθήση το έθνος εις την μεγάλην προσπάθεια εξόδου από την κατάστασιν καθυστερήσεως, εις την οποίαν ευρίσκεται».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Μακάριος Λαζαρίδης: Ως εδώ με τους «πρόθυμους» πολιτικούς αρχηγούς

Ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας με αφορμή...

Νέος κύκλος αυξήσεων στις τιμές των υγρών καυσίμων

Φώτης Πούλος: Κάθε φορά βρίσκεται μια αφορμή να αισχροκερδούν...

Ο Γιώργος Κυμπαρίδης νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης

Τον νεοεκλεγέντα Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης...

Κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα ανακαλύφθηκε στους Φιλίππους

Ανασκαφική έρευνα πραγματοποίησε η ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στους Φιλίππους υπό την διεύθυνση...

Εξαφανίστηκε νεαρός Καβαλιώτης

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ Χρήστος Θώμος από Καβάλα εξαφανίστηκε στις 27-3-2024...

Δύο μουσικές παραστάσεις του συλλόγου «Αμφίων»

Ο Πολιτιστικός Μουσικός Σύλλογος «Αμφίων», με έδρα τις Κρηνίδες...

Έκλεψαν ράγες και πασσάλους από σιδηροδρομική γραμμή

Συνελήφθησαν την 27-3-2024 το πρωί σε αγροτική περιοχή της...

«Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα»: Μία επιπλέον παράσταση

Επειδή τα εισιτήρια και για τις τρεις μέρες τείνουν...