Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ο εθισμός στον τζόγο στη σημερινή εποχή (της Μ. Στεργίδου)

Ημέρα:

spot_img

 

Στην εποχή μας ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι παρουσιάζουν συμπτώματα εθισμού στον τζόγο. Η οικονομική δυσπραγία και η προσμονή γρήγορου κέρδους χρημάτων. όπως τουλάχιστον φαίνεται, είναι τα προφανή αίτια, γιατί στην πραγματικότητα υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που οδηγούν στην εξάρτηση, η οποία μπορεί να αποβεί καταστροφική όχι μόνο για το πορτοφόλι του τζογαδόρου, αλλά και για τις σχέσεις του με τους σημαντικούς ανθρώπους της ζωής του.

Με άρθρο της στον «Ενήμερο» και το Kavala Web News, η ψυχολόγος του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών του δήμου Καβάλας, Μαρία Στεργίδου, αναλύει τις προεκτάσεις αυτού του ζητήματος.  

Σοβαρότατο κοινωνικό πρόβλημα ο εθισμός στα τυχερά παιχνίδια

Για τους περισσότερους ανθρώπους, τα τυχερά παιχνίδια είναι μια μορφή ψυχαγωγίας, την οποία μπορούν να επιλέξουν οποιαδήποτε στιγμή, χωρίς να γίνει αυτό εξάρτηση, αλλά υπάρχει και ένα ποσοστό παικτών που αφήνουν τα τυχερά παιχνίδια να γίνονται ο βασικός σκοπός της ζωής τους. Είναι εκείνοι που είναι εθισμένοι στον παθολογικό τζόγο. Ειδικά στη σημερινή εποχή που, παράλληλα με τα γνωστά από παλιά τυχερά παιχνίδια (χαρτιά, ρουλέτα, «φρουτάκια»), ανθεί πολύ και ο διαδικτυακός τζόγος, όπου ο καθένας μπορεί να έχει εύκολη πρόσβαση. Ο εθισμός στα τυχερά παιχνίδια είναι ένα σοβαρότατο κοινωνικό πρόβλημα, που οδηγεί αρκετούς συνανθρώπους μας στα όρια της απόγνωσης, ενώ τελευταίες έρευνες ανέδειξαν την εξάρτηση από το τζόγο ισχυρότερη ακόμα κι από αυτή του αλκοόλ.

Την πρόσκαιρη ευχαρίστηση διαδέχονται ο τρόμος, ο πόνος και η διαρκής μυστικοπάθεια

Πίσω από την επιθυμία για γρήγορο κέρδος, υπάρχει συνήθως μία ανάγκη κάλυψης συναισθηματικών κενών του ατόμου και μια απεγνωσμένη προσπάθεια άντλησης ευχαρίστησης. Κάποιες φορές όντως το πετυχαίνει. Η ανάγκη του όμως να ποντάρει ξανά και ξανά τον οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην οικονομική καταστροφή και στην κατάρρευση των προσωπικών, οικογενειακών και φιλικών του σχέσεων, αφού η συμπεριφορά αυτή δύσκολα μπορεί να παραμείνει κρυφή για μεγάλο χρονικό διάστημα. ΄Εχει, επίσης, σοβαρό αντίκτυπο στην επαγγελματική και κοινωνική του ζωή. Την πρόσκαιρη ευχαρίστηση διαδέχονται ο πόνος, ο τρόμος και η συνεχής μυστικοπάθεια, παράλληλα με την προσπάθεια του εθισμένου ατόμου να εξασφαλίζει διαρκώς χρόνο και χρήματα για να απολαμβάνει το πάθος του, χάνοντας συχνά και την ίδια την αίσθηση του χρόνου και περνώντας από πολλές διακυμάνσεις διάθεσης. Αρχίζει να έχει συγκεκριμένες αντιλήψεις για την πραγματικότητα και την τύχη, από κάποια «τυχερά» ρούχα μέχρι αποφυγή ανθρώπων που πιστεύει ότι του φέρνουν γρουσουζιά.

Ο παθολογικός τζόγος εξελίσσεται σε σοβαρή ψυχιατρική ασθένεια

Το εξαρτημένο από τον τζόγο άτομα έχει την ψευδαίσθηση ελέγχου της συμπεριφοράς αυτής και έχει την τάση να «καθησυχάζει» διαρκώς τον εαυτό του και τους γύρω του ότι ανά πάσα στιγμή να διακόψει την καταστροφική αυτή συνήθεια. Δεν είναι όμως τόσο εύκολο όσο πιστεύει. Ο παθολογικός τζόγος εξελίσσεται σε σοβαρή ψυχιατρική ασθένεια. Η απότομη διακοπή του τζόγου παρουσιάζει συχνά σύνδρομο στέρησης, ανάλογου του αλκοόλ και άλλων ουσιών, με συμπτώματα όπως: πόνος στο στομάχι, ναυτία, ίλιγγος, διαταραχές διατροφής και ύπνου, άγχος, δυσφορία. Κάποιες φορές παρατηρείται ακόμα και κατάθλιψη που μπορεί να οδηγήσει το άτομο σε άσχημες σκέψεις για τον εαυτό του, ειδικά όταν, λόγω του πάθους του έχει εγκαταλειφθεί από τα αγαπημένα του πρόσωπα.

Κομβικό σημείο η αναγνώριση του προβλήματος από τον ίδιο τον ασθενή

Το δύσκολο για ένα παίκτη, αλλά και το οικογενειακό του περιβάλλον, είναι πρώτα από όλα να αναγνωρίσουν το πρόβλημα και να το αποδεχτούν. Το επόμενο βήμα είναι να αναζητήσουν βοήθεια από ειδικούς και λύση στο πρόβλημα της εξάρτησης. Η θεραπεία του παθολογικού τζόγου συνίσταται στο να βοηθήσει τον ασθενή να ξεπεράσει τις παράλογες σκέψεις που έχει αναπτύξει περί τύχης και άντλησης ευτυχίας. Είναι δύσκολο αλλά όχι αδύνατο, ειδικά όταν οι εξαρτημένοι άνθρωποι έχουν δίπλα τους ανθρώπους πρόθυμους να περάσουν μαζί τους το στάδιο της απεξάρτησης. Η αυτογνωσία, η αυτοπειθαρχία και ο αυτοσεβασμός είναι στοιχεία- κλειδιά για την επιτυχή απεξάρτηση. Η εύρεση κινήτρων και η εκ νέου νοηματοδότηση της ζωής του ανθρώπου που υποφέρει από τον παθολογικό τζόγο θα έρθουν αμέσως μετά. Κομβικό σημείο είναι η συνειδητοποίηση και αναγνώριση του προβλήματος από τον ίδιο τον ασθενή και η σταθερή του απόφαση να ανακτήσει τον έλεγχο της ζωής του και να βγει, με τη βοήθεια των αγαπημένων του ανθρώπων και της επιστήμης, από το σκοτεινό τούνελ της αυτοκαταστροφής.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Εξαφανίστηκε νεαρός Καβαλιώτης

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ Χρήστος Θώμος από Καβάλα εξαφανίστηκε στις 27-3-2024...

Δύο μουσικές παραστάσεις του συλλόγου «Αμφίων»

Ο Πολιτιστικός Μουσικός Σύλλογος «Αμφίων», με έδρα τις Κρηνίδες...

Έκλεψαν ράγες και πασσάλους από σιδηροδρομική γραμμή

Συνελήφθησαν την 27-3-2024 το πρωί σε αγροτική περιοχή της...

«Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα»: Μία επιπλέον παράσταση

Επειδή τα εισιτήρια και για τις τρεις μέρες τείνουν...

Ο Δήμαρχος Νέστου αποχαιρετά τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη

Έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Τετάρτης (27/3/24)...

Μετά τις ευρωεκλογές οι συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ

Απόστολος Χρόνης: «Ελπίζουμε να μην έχουμε ένα θερμό καλοκαίρι...

Απόλυτη επιτυχία σημείωσε ο 7ος Παπαχρηστίδειος Δρόμος

Χρήστος Μποσμπότης: Η Ελευθερούπολη έχει το καλύτερο στάδιο στη...

Αυξάνονται σταδιακά τα δρομολόγια στην πορθμειακή γραμμή Καβάλας – Πρίνου

Αυξάνονται από δύο σε τρία για τις ημέρες Παρασκευή,...