Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ιδιαίτερα επιθετική είναι φέτος η γρίπη – Επικρατεί ο Η3Ν2

Ημέρα:

spot_img

«Η εποχική γρίπη φέτος φαίνεται να έχει κάποια ιδιαίτερα επιθετικά χαρακτηριστικά, καθώς δεν οδηγεί μόνο σε προσβολή του αναπνευστικού συστήματος, αλλά σε μια αποδιοργάνωση και άλλων ζωτικών λειτουργιών», υπογραμμίζει μιλώντας στον «Ενήμερο» και το Kavala Web News, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας, Ξενοφών Κροκίδης.  «Το προηγούμενο διάστημα στις παθολογικές κλινικές του νοσοκομείου Καβάλας, είχαμε μεγάλο αριθμό νοσηλευόμενων, που είχε να κάνει με εμπύρετο που απορρύθμιζε είτε την καρδιακή λειτουργία, είτε την αναπνευστική ή τον σακχαρώδη διαβήτη. Σε κάποιες περιπτώσεις συνοδευόταν από συμπτώματα γαστρεντερίτιδας και απώλεια υγρών. Φτάσαμε σε κάποια φάση σχεδόν δυο από τα τρία περιστατικά να έχουν σχέση με κάποιο εμπύρετο που αποδιοργάνωσε τις προηγούμενες ζωτικές λειτουργίες», συμπλήρωσε στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του Ι.Σ.Κ.

Φέτος υπερισχύει ο υπότυπος Η3Ν2 που προσβάλλει κυρίως τους ηλικιωμένους

«Η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης θα συνεχιστεί και τις επόμενες εβδομάδες, και τον Φεβρουάριο, αλλά και κάποιες από τις εβδομάδες του Μαρτίου. Οι καιρικές συνθήκες είναι αυτές που έφεραν νωρίτερα την αυξημένη δραστηριότητα της γρίπης. Φέτος υπερισχύει ο υπότυπος Η3Ν2, ο οποίος προσβάλλει κυρίως τους ηλικιωμένους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να αποδιοργανώσει και άτομα μικρότερων ηλικιών. Από την άλλη το αντιγριπικό εμβόλιο καλό είναι ακόμη και τώρα να γίνει, αν και θα χρειαστούν δυο εβδομάδες μέχρι να έχουμε τα αντισώματα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι πήγε κάπως καλύτερα η εμβολιαστική κάλυψη φέτος, θέλουμε όμως να πάμε ακόμη καλύτερα του χρόνου. Να σημειώσουμε πάντως ότι το εμβόλιο δεν καλύπτει 100% από τον Η3Ν2», ανέφερε σχετικά ο Ξενοφών Κροκίδης.

Υπό έλεγχο η κατάσταση στο Γ.Ν.Κ. όσον αφορά τη γρίπη

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας επισήμανε ότι στο Γ.Ν.Κ. η κατάσταση, όσον αφορά τη γρίπη, είναι υπό πλήρη έλεγχο.

«Έχουμε περιστατικά στις κλινικές μας, σημαντικά προβλήματα όμως δεν αντιμετωπίσαμε. Το επόμενο διάστημα θα ακούμε ότι ο αριθμός των νοσηλευόμενων στη Μ.Ε.Θ. και συνακόλουθα αυτών που θα καταλήξουν θα ανεβαίνει. Αυτό δεν πρέπει να μας οδηγεί σε πανικό, είναι αναμενόμενο, δυστυχώς βέβαια, αλλά είναι αναμενόμενο, οπότε και αυτή τη χρονιά όλα θα κριθούν στις Μ.Ε.Θ., αλλά και στις υπόλοιπες κλινικές. Επιτακτική ανάγκη είναι να «ανοίξουν» τα «κλειστά» κρεβάτια. Το Γ.Ν.Κ. έχει 12 κλίνες στη Μ.Ε.Θ. του, από τις οποίες, λόγω της έλλειψης κυρίως νοσηλευτικού προσωπικού, λειτουργούν οι 6 κι αν υπάρχει ανάγκη μπορεί να ανοίξουν 1 με 2 ακόμη. Πρέπει να υπάρξουν αντίστοιχες προσλήψεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού. Η κατάσταση πάντως στο Γ.Ν.Κ. σε σχέση με την γρίπη είναι υπό έλεγχο, χάρη στην εγρήγορση όλων των εργαζομένων και της διοίκησης, ακόμη και τις δύσκολες ημέρες των εορτών, αλλά και της προηγούμενης εβδομάδας με τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Έδειξαν όλοι μεγάλη αυταπάρνηση», δήλωσε καταληκτικά ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας.

Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τη γρίπη

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (στοιχεία έως 8 Ιανουαρίου), την πρώτη εβδομάδα του νέου έτους επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές της γρίπης.

Συνολικά από τον Οκτώβριο που ξεκίνησε η δραστηριότητα της γρίπης, έχουν καταγραφεί 8 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη, όλοι με νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, εκ των οποίων μόνο οι 2 (25%) ήταν εμβολιασμένοι.

Την αναζήτηση έγκαιρης ιατρικής βοήθειας με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων (πυρετός, βήχας), επισημαίνουν οι ειδικοί, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι κατά την περίοδο αυξημένης κυκλοφορίας του ιού της γρίπης συστήνεται η έγκαιρη χορήγηση αντι-ιικών σε ασθενείς με σοβαρή συμπτωματολογία, κυρίως στα άτομα με παράγοντες κινδύνου για επιπλοκές από τη γρίπη, ανεξαρτήτως του ιστορικού εμβολιασμού, χωρίς να είναι αναγκαία η εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση. Η γρίπη μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο, όταν ένα ασθενής βήχει, φτερνίζεται, ή μιλά και διασπείρει τους ιούς στο αέρα με τη μορφή πολύ μικρών αόρατων σταγονιδίων. Οι ιοί της γρίπης, επίσης, μεταδίδονται μέσω των χεριών, όταν κάποιος αγγίζει αντικείμενα και επιφάνειες που έχουν μολυνθεί και στη συνέχεια πιάνει τα μάτια του, τη μύτη ή το στόμα του.

Παράγοντες όπως ο ψυχρός καιρός και ο συγχρωτισμός (συγκέντρωση πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους), αυξάνουν τη μετάδοση της γρίπης.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Αισιοδοξία για το έργο στο λιμάνι της Ηρακλείτσας

Γιώργος Καλλινικίδης: Η Περιφέρεια είναι υπεύθυνη για τις πληρωμές...

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων από 19.04.2024

Από τον δήμο Καβάλας ανακοινώνονται τα ακόλουθα: Σύμφωνα με έκτακτο...

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Mercedes

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Mercedes C180 Elegance, Αυτόματο, 6/99,  Βενζίνη/Υγραέριο, 260.000 km.ΑτρακάριστοΆριστη...

Καταρρέει η στέγη του παλιού Πρωτοδικείου

Κωστής Σιμιτσής: Ο δήμαρχος κάνει έναν μοναχικό αγώνα, χρειάζεται...

Κάθετα αντίθετοι στον «κανονισμό πυροπροστασίας» οι κάτοικοι του Κρυονερίου

Την κάθετη αντίθεσή της στον «κανονισμό πυροπροστασίας εντός ή...

ΑΝΚΑ: Επιπλέον 7,8 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα Leader στον νομό Καβάλας

Σε συνέχεια των με αριθ. πρωτ.: 927/11.04.2024 και 1041/18.04.2024...

Μάκης Παπαδόπουλος: Θα λειτουργήσει το Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων, ΝΑΙ Ή ΟΧΙ;

Ρωτάμε ευθέως τη Διοίκηση του Δήμου Καβάλας: ·         Θα λειτουργήσει φέτος...

Απάντηση του Χρ. Τοψίδη στον Μ. Λαζαρίδη για τις αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους της ΠΕ Καβάλας

Ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χριστόδουλος Τοψίδης απαντώντας στον βουλευτή ΝΔ...