Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

«Το ψωμί της Νινευί»: Το χρονικό μιας Οδύσσειας σε λάθος χρόνο

Ημέρα:

spot_img

Η Δημοτική Θεατρική Κοινωφελής Επιχείρηση Καβάλας, παρουσιάζει το έργο των Αντώνη και Κωνσταντίνου Κούφαλη «Το ψωμί της Νινευί» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μυλωνά, από την Πέμπτη 16 έως και την Κυριακή 19 Μαρτίου στις 9 το βράδυ, στο θέατρο «Αντιγόνη Βαλάκου».

Το ψωμί της Νινευί είναι το χρονικό μιας Οδύσσειας σε λάθος χρόνο. Το σημείο τομής Ανατολής και Δύσης, ο ασίγαστος πόθος της Νουρ και του Σαμίρ να συμφιλιωθούν με τους εχθρούς που κουβαλάνε μέσα τους σε άλλη πατρίδα. Η κοινή τους ρίζα και ο προαιώνιος καημός κόντρα στην εποχή και τα ψεύτικα διλήμματα της. Δύο πρόσφυγες θα αφηγηθούν τη δική τους ιστορία για να συνδεθούν τελικά με την Ιστορία που τρέχει ανά τους αιώνες με πρωταγωνιστές εκατομμύρια σαν κι εκείνους, σαν κι εμάς.

Οι δηλώσεις του προέδρου του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. και των Κώστα και Αντώνη Κούφαλη

Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που δόθηκε την Τετάρτη (15/3) ο πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας, Πέτρος Πετρόπουλος, τόνισε ότι αποτελεί μεγάλη τιμή η παρουσία των Κώστα και Αντώνη Κούφαλη στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., οι οποίοι, όπως υπογράμμισε, έχουν μια πλούσια και σεμνή δραστηριότητα. Ο κ. Πετρόπουλος εμφανίστηκε σίγουρος ότι η ανταπόκριση του κοινού θα είναι μεγάλη και συμπλλήρωσε ότι αυτό θα δικαιώσει τον καλλιτεχνικό διευθυντή, Θοδωρή Γκόνη που επέλεξε τη συγκεκριμένη παράσταση για το δεύτερο κύκλο δραστηριότητας του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.

Ο Αντώνης Κούφαλης από την πλευρά του ανέφερε ότι το «Ψωμί της Νινευί» αναπτύσσει ένα ζήτημα, όπως είναι το προσφυγικό, με πρωταγωνιστές πρώτης γραμμής. Επίσης εξέφρασε τη χαρά του για τη συνεργασία του με το σκηνοθέτη, Δημήτρη Μυλωνά, ενώ ειδικά για την Λήδα Πρωτοψάλτη είπε ότι ίσως είναι η μεγαλύτερη εν ζωή Ελληνίδα ηθοποιός. Ο Κώστας Κούφαλης, αφού σημείωσε ότι πέρασαν πέντε χρόνια από το τελευταίο τους έργο, τόνισε ότι το «Ψωμί της Νινευί» είναι ένα έργο που το αγαπούν (οι συγγραφείς του) επειδή γεννήθηκε μέσα από πίεση χρονική και συναισθηματική. Επίσης δήλωσε ευτυχής για τους ερμηνευτές, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά «ότι δεν θα μπορούσαμε να βρούμε ιδανικότερους για τη διανομή».

Συντελεστές – Δηλώσεις σκηνοθέτη και πρωταγωνιστών

Ο σκηνοθέτης της παράστασης αναφερόμενος στον θεσμό των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. είπε ότι αυτό της Καβάλας είναι ακόμη «ζωντανό», αλλά και ότι παράγει σημαντικό έργο. Είπε επίσης ότι ο θεατής θα συγκινηθεί από το έργο και θα ταυτιστεί με τους ήρωες, ενώ εξήρε το πάθος, το ζήλο και τη μανία των πρωταγωνιστών.

Συγκινημένη για την επιστροφή της στην Καβάλα μετά από το 2009, δήλωσε η Λήδα Πρωτοψάλτη, η οποία ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους αδελφούς Κούφαλη για τη συνεργασία μαζί τους, ενώ υπογράμμισε ότι τόσο το θέατρο, όσο και η ζωή είναι ωραία, όμως η δεύτερη έχει γίνει σκληρή παγκοσμίως, ενώ εξέφρασε την ελπίδα αυτό να αλλάξει κάποια στιγμή. Ο Σταύρος Ζαλμάς, δήλωσε δεμένος με την Καβάλα, όπου έρχεται από μικρός συμμετέχοντας στο Φεστιβάλ Φιλίππων, ευχαρίστησε τη διοίκηση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., το οποίο όπως είπε προσφέρει πνευματική τροφή, ενώ για το έργο είπε ότι το θέμα προσεγγίστηκε με σεβασμό, αλλά και ότι αυτό έγινε με βάση πραγματικά γεγονότα. Συμπλήρωσε ότι είναι ένα έργο σκληρό, στο οποίο συνυπάρχουν η βιαιότητα και η τρυφερότητα.

Κείμενο: Αντώνης και Κωνσταντίνος Κούφαλης, Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μυλωνάς, Σκηνικά-κοστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα, Φωτισμοί: Άννα Σμπώκου, Μουσική: Παύλος Κατσιβέλης, Επιμέλεια κίνησης: Νατάσα Σαραντοπούλου, Βοηθός σκηνοθέτη: Αμαλία Αντώνη, Eιδικός συνεργάτης:  Αλέξανδρος Βαμβούκος, Παίζουν: Λήδα Πρωτοψάλτη, Σταύρος Ζαλμάς

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Δήμος Παγγαίου: Αυξημένη ετοιμότητα για τις πυρκαγιές

Στέργιος Κεχαγιάς: Ζήσαμε ένα παρατεταμένο φθινόπωρο και αυτό μας...

Απεργία με κύρια αιτήματα την ακρίβεια και τις αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις

Στην κεντρική πλατεία της Καβάλας, πραγματοποιήθηκε το πρωί της...

Το Μουσικό Σχολείο θα ψάλλει τον Ακάθιστο Ύμνο στον ναό του Αγ. Νικολάου

Το Μουσικό Σχολείο της Καβάλας, στο πλαίσιο του παιδαγωγικού...

Χιλιάδες επισκέπτες στην «North Aegean Boat Show 2024»

Εξαιρετικά υψηλή ήταν η επισκεψιμότητα της πρώτης έκθεσης «North...

Συναυλία της Άννας Βίσση στην Καβάλα

Οι θαυμαστές της Άννας Βίσση θα έχουν την ευκαιρία...

Μ. Λαζαρίδης προς Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ: «Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη»

Σε απάντηση της ανακοίνωσης της Νομαρχιακής Επιτροπής Καβάλας του...

Η ψηφιακή κάρτα εργασίας φέρνει προβλήματα και πρόστιμα;

Για κάποιους κλάδους είναι αρκετά δύσκολο να εφαρμοστεί Προβλήματα σε...