Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Περικοπές δαπανών στους ΟΤΑ ζητά το ΓΛΚ

Ημέρα:

spot_img

Σαν μια ακόμη «φωτοβολίδα» που στόχο έχει τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, «βλέπει» ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κώστας Αντωνιάδης, το αίτημα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, για ισοσκελισμένους ή πλεονασματικούς προϋπολογισμούς από τους δήμους και τις περιφέρειες.

Όλα αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο των διαδικασιών κατάρτισης του κρατικού προϋπολογισμού του 2017, ενώ το Γ.Λ.Κ. ξεκαθαρίζει ότι τυχόν υπερβάσεις δαπανών θα βαρύνουν τα όργανα που τις ενέκριναν. Μάλιστα το υπουργείο Οικονομικών ζητά περικοπές από δαπάνες για φως, νερό, τηλέφωνο, έξοδα μετακινήσεων και υπερωριών με συγκράτησή τους στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα.

«Η σημερινή κυβέρνηση είναι αυτή που είναι ανακόλουθη απέναντι στην τοπική αυτοδιοίκηση»

«Δυστυχώς η σημερινή κυβέρνηση αντί να αποδώσει τους πόρους που οφείλει στην τοπική αυτοδιοίκηση, έρχεται και μας κάνει συστάσεις για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Να θυμίσω ότι φέτος οι Κ.Α.Π. της περιφέρειας είναι μειωμένοι κατά 250 εκατομμύρια ευρώ, κάτι που συνεπάγεται ότι για την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είμαστε με 13 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Όλα αυτά τα χρόνια όμως η τοπική αυτοδιοίκηση και συγκεκριμένα ο δεύτερος βαθμός της, έδειξε ότι έχει συνοχή και είναι σύννομη με τους προϋπολογισμούς, τις υποχρεώσεις και διατάξεις που διέπουν τον «Καλλικράτη». Η σημερινή κυβέρνηση είναι αυτή που είναι ανακόλουθη απέναντι στην τοπική αυτοδιοίκηση», τόνισε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του στον «Ε» ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Α.Μ.Θ.

«Οποιαδήποτε δαπάνη μας, περνά από έλεγχο νομιμότητας»

 «Έχουμε ήδη μειώσει το ετήσιο πρόγραμμα δράσης και τους προϋπολογισμούς μας. Οποιαδήποτε δαπάνη μας, περνά από έλεγχο νομιμότητας, από δημοσιονομικό έλεγχο και από το ελεγκτικό συνέδριο. Επομένως όλα αυτά είναι μια «φωτοβολίδα», πετάνε για ακόμη μια φορά την μπάλα στην κερκίδα, για να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη, από τα τεράστια προβλήματα που μαστίζουν αυτή τη στιγμή τη χώρα μας», συμπλήρωσε σχετικά στις δηλώσεις του ο Κώστας Αντωνιάδης.

Τι αφορούν οι περιορισμοί δαπανών

Να σημειωθεί τέλος ότι στις σχετικές εγκυκλίους που έστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης επισημαίνεται ότι θα πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα πρόβλεψης χαμηλότερων δαπανών σε σχέση με φέτος για:

-Δαπάνες υπερωριακής απασχόλησης του προσωπικού, οι οποίες πρέπει να εγκρίνονται μόνο αφού πρώτα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια εντός του ωραρίου εργασίας.

-Δαπάνες υπηρεσιακών μετακινήσεων, προμηθειών, τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος κ.λπ.

-Επιχορηγήσεις Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), αθλητικών και πολιτιστικών συλλόγων, βοηθήματα σε οικονομικά αδύνατους κ.ο.κ., οι οποίες θα πρέπει να περιοριστούν στις απολύτως αναγκαίες και επιβεβλημένες, υπό τον περιορισμό της δυνατότητας χρηματοδότησής τους από τις αναμενόμενες εισπράξεις.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Αισιοδοξία για το έργο στο λιμάνι της Ηρακλείτσας

Γιώργος Καλλινικίδης: Η Περιφέρεια είναι υπεύθυνη για τις πληρωμές...

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων από 19.04.2024

Από τον δήμο Καβάλας ανακοινώνονται τα ακόλουθα: Σύμφωνα με έκτακτο...

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Mercedes

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Mercedes C180 Elegance, Αυτόματο, 6/99,  Βενζίνη/Υγραέριο, 260.000 km.ΑτρακάριστοΆριστη...

Καταρρέει η στέγη του παλιού Πρωτοδικείου

Κωστής Σιμιτσής: Ο δήμαρχος κάνει έναν μοναχικό αγώνα, χρειάζεται...

Κάθετα αντίθετοι στον «κανονισμό πυροπροστασίας» οι κάτοικοι του Κρυονερίου

Την κάθετη αντίθεσή της στον «κανονισμό πυροπροστασίας εντός ή...

ΑΝΚΑ: Επιπλέον 7,8 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα Leader στον νομό Καβάλας

Σε συνέχεια των με αριθ. πρωτ.: 927/11.04.2024 και 1041/18.04.2024...

Μάκης Παπαδόπουλος: Θα λειτουργήσει το Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων, ΝΑΙ Ή ΟΧΙ;

Ρωτάμε ευθέως τη Διοίκηση του Δήμου Καβάλας: ·         Θα λειτουργήσει φέτος...

Απάντηση του Χρ. Τοψίδη στον Μ. Λαζαρίδη για τις αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους της ΠΕ Καβάλας

Ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χριστόδουλος Τοψίδης απαντώντας στον βουλευτή ΝΔ...