Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Γιώργος Βασιλειάδης: «Αρχή με το πόθεν έσχες των πολιτικών και των επώνυμων»

Ημέρα:

spot_img

«Έχουμε μπροστά μας ένα τιτάνιο αγώνα. Θα προσπαθήσουμε να τον κερδίσουμε. Έχω την αίσθηση ότι μετά την 25η Μαϊου, που θα μιλάμε για μια νέα πραγματικότητα στη χώρα, θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε ακόμη καλύτερα», δήλωσε το μεσημέρι της Παρασκευής από την Καβάλα, ο γενικός γραμματέας για την καταπολέμηση της διαφθοράς, Γιώργος Βασιλειάδης.  

Όπως τόνισε ο κ. Βασιλειάδης, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, μέσα στο πλαίσιο των θεσμικών αλλαγών που είναι ένας από τους στόχους που έχει θέσει η γενική γραμματεία για την καταπολέμηση της διαφθοράς, έρχεται το πρώτο νομοσχέδιο, από μια σειρά νομοσχεδίων, που αφορούν τη θεσμική θωράκιση της ελληνικής δημοκρατίας από τα φαινόμενα αυτά.

Αρχή με το πόθεν έσχες των πολιτικών και στα πρόσωπα στα οποία …επικεντρώνεται η προσοχή των πολιτών

«Ξεκινάμε με το πόθεν έσχες των πολιτικών και των προσώπων αυτών, στα οποία επικεντρώνεται η προσοχή της κοινωνίας. Με την αλλαγή που επήλθε στο νομικό πλαίσιο τον προηγούμενο χρόνο στο χώρο του πόθεν έσχες ίσχυσε, δυστυχώς, το απόλυτο μπάχαλο. Όλες οι δηλώσεις είχαν δοθεί σε μια επιτροπή της Βουλής που ήταν υποστελεχωμένη κι άργησε να συσταθεί, για την οποία τίθενται πολλά ζητήματα ακόμη και για την ανεξαρτησία της. Με το σχέδιο νόμου που φέρνουμε και τις τροποποιήσεις στο υπάρχον νομικό πλαίσιο, θέλουμε να διώξουμε κάθε σκιά που υπάρχει, να το εκσυγχρονίσουμε, να συμβαδίσει με τις αρχές της Ευρώπης και του Ο.Ο.Σ.Α. και να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα υπάρξουν στο μέλλον σκοτεινά σημεία. Με το νομοσχέδιο αυτό καταρχήν αποφασίζουμε την αποσυμφόρηση της επιτροπής αυτής. Το μεγαλύτερο μέρος των δηλώσεων επιστρέφεται στην αρχή για το ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος. Στην επιτροπή της Βουλής παραμένουν μόνο οι πολιτικοί αρχηγοί, οι βουλευτές, οι περιφερειάρχες και οι δήμαρχοι, οι οποίοι ελέγχονται υποχρεωτικά από την επιτροπή. Αλλάζουμε έτι περαιτέρω τη σύνθεσή της. Γίνεται σαφέστερος καθορισμός των περιουσιακών στοιχείων που πρέπει να δηλώνονται με εναρμόμιση των όσων δηλώνονται στη φορολογία εισοδήματος, αλλά και σεβασμός στην προστασία προσωπικών δεδομένων. Στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των πολιτικών προσώπων περιλαμβάνονται και τα δάνεια τους και οι εν γένει υποχρεώσεις τους εφόσον ξεπερνούν το ποσό των 5.000. Διευρύνουμε το πλαίσιο των προσώπων, οι δηλώσεις των οποίων ελέγχονται υποχρεωτικά. Επιταχύνεται η υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για να τελειώσουμε με τη γραφειοκρατία και προχωράμε στην άμεση, μέσα σε τέσσερις μήνες, δημοσιοποίηση των στοιχείων. Επίσης, δυνατότητα υποβολής εκπρόθεσμης δήλωσης εντός 30 ημερών με επιβολή προστίμων, τα οποία θα υπάρχουν ανεξάρτητα αν υπάρχει παράβαση ή όχι. Καθιερώνονται ειδικά τμήματα που σχετίζονται με τα αδικήματα των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης στις εισαγγελίες Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Με αυτές τις αλλαγές παύει να υπάρχει οποιαδήποτε σκιά στο πολιτικό σύστημα κι έχουμε ένα νομικό πλαίσιο εναρμονισμένο με τις καλύτερες πρακτικές των χωρών της Ευρώπης και παγκόσμια και φέρνουμε την αποκατάσταση της αίσθησης του δικαίου. Τα πάντα ελέγχονται με διαφανείς διαδικασίες κι όλοι λογοδοτούν ανεξάρτητα από το ποιοι είναι και που βρίσκονται», δήλωσε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Αποτελέσματα ουσιαστικά μετά την αλλαγή του νομικού πλαισίου που έρχεται το αμέσως επόμενο διάστημα

Ερωτηθείς σχετικά με το αν έχουν αποδώσει καρπούς οι μέχρι τώρα προσπάθειες από γραμματεία για την καταπολέμηση της διαφθοράς, ο κ. Βασιλειάδης απάντησε: «Κανείς και ποτέ δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος. Η διαφθορά στην ελληνική οικονομία και κοινωνία είχε πάρει τεράστιες διαστάσεις. Σαφώς δεν μπορούμε να είμαστε ευχαριστημένοι, είδαμε ότι την τελευταία πενταετία υπήρχε ένας κατεδαφισμένος μηχανισμός ξεκίνησε να λειτουργεί. Αποτελέσματα φάνηκαν στο λαθρεμπόριο καπνικών, στη γενικότερη λαθρεμπορία, κοιτάζοντας τα έσοδα από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και το τελικό αποτέλεσμα του πρωτογενούς πλεονάσματος. Φαίνεται στον τρόπο που κινήθηκε στη λίστα Borgians και ξεκίνησε να κινείται στη λίστα Lagard, για την οποία βεβαιώθηκαν πάνω από 170 εκατομμύρια ευρώ. Προφανώς δεν είμαστε ευχαριστημένοι γιατί τα προβλήματα είναι μεγάλα, δομικά και θα αλλάξουν μόνο αν καταφέρουμε να αλλάξουμε ένα σύνολο δαιδαλώδους νομικού πλαισίου. Στόχος είναι να θωρακίσουμε θεσμικά τη χώρα ώστε να μη γίνουν αυτά ξανά. Αν το νομικό πλαίσιο συνεχίσει με αυτά τα κενά κι αυτά τα «παράθυρα» είναι δεδομένο ότι θα έχουμε επανάληψη των φαινομένων αυτών. Δεν είμαστε κοινωνία αγγέλων. Έχει εκπονηθεί ένα τριετές πλάνο. Ο στρατηγικός σχεδιασμός για την καταπολέμηση της διαφθοράς έχει 142 δράσεις σε 42 άξονες, διατρέχει οριζόντια και κάθετα το σύνολο του δημόσιου κι εν μέρει του ιδιωτικού τομέα. Μιλάμε για αλλαγές στο σύστημα προμηθειών, διαγωνισμών, ελέγχων κλπ. Έχουμε έτοιμα πάνω από 10 νομοσχέδια μεταξύ αυτών εκείνο που αφορά τη χρηματοδότηση των κομμάτων που περιλαμβάνει αυστηροποίηση του πλαισίου. Φαίνεται ότι ο μηχανισμός κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Τα ουσιαστικά αποτελέσματα θα τα δούμε με την αλλαγή του νομικού πλαισίου που έρχεται το αμέσως επόμενο διάστημα. Οι λίστες και τα κομμάτια τους που αφορούν φοροδιαφυγή θα αποφέρουν αποτελέσματα το επόμενο διάστημα».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Μακάριος Λαζαρίδης: Ως εδώ με τους «πρόθυμους» πολιτικούς αρχηγούς

Ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας με αφορμή...

Νέος κύκλος αυξήσεων στις τιμές των υγρών καυσίμων

Φώτης Πούλος: Κάθε φορά βρίσκεται μια αφορμή να αισχροκερδούν...

Ο Γιώργος Κυμπαρίδης νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης

Τον νεοεκλεγέντα Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης...

Κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα ανακαλύφθηκε στους Φιλίππους

Ανασκαφική έρευνα πραγματοποίησε η ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στους Φιλίππους υπό την διεύθυνση...

Εξαφανίστηκε νεαρός Καβαλιώτης

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ Χρήστος Θώμος από Καβάλα εξαφανίστηκε στις 27-3-2024...

Δύο μουσικές παραστάσεις του συλλόγου «Αμφίων»

Ο Πολιτιστικός Μουσικός Σύλλογος «Αμφίων», με έδρα τις Κρηνίδες...

Έκλεψαν ράγες και πασσάλους από σιδηροδρομική γραμμή

Συνελήφθησαν την 27-3-2024 το πρωί σε αγροτική περιοχή της...

«Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα»: Μία επιπλέον παράσταση

Επειδή τα εισιτήρια και για τις τρεις μέρες τείνουν...