Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

12 εκατομμύρια ευρώ από τον αγωγό Τ.Α.Ρ. στους δήμους και την ΠΑΜ-Θ

Ημέρα:

spot_img

Οριστικοποιήθηκε το ποσό που θα λάβουν οι περιφέρειες από τις οποίες θα διέλθει ο αγωγός φυσικού αερίου Τ.Α.Ρ., όπως ενημέρωσε το περιφερειακό συμβούλιο Α.Μ.Θ. ο περιφερειάρχης, Γιώργος Παυλίδης, στην πρόσφατη συνεδρίαση του σώματος την Δευτέρα (11/4).

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Παυλίδης, την προηγούμενη βδομάδα μετείχε σε συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος και τον επικεφαλής της κοινοπραξίας του Τ.Α.Ρ. όπου τελικά συμφωνήθηκε και οριστικοποιήθηκε το ποσό που θα λάβουν οι περιφέρειες, από τις οποίες θα διέλθει ο αγωγός.

Το 65% στους δήμους, το 35% στις περιφέρειες

Πρόκειται για τις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Δυτικής Μακεδονίας. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στον «Ενήμερο» ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου, Κώστας Αντωνιάδης, η Π.Α.Μ.Θ. θα λάβει τελικά το ποσό των 12 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων το 65% θα το λάβουν οι δήμοι και το 35% στην περιφέρεια.

«Χρήματα δεν θα λάβουν ούτε οι περιφέρειες, ούτε οι δήμοι, αλλά θα συνταχθούν τεχνικά δελτία, τα οποία θα σταλούν στο υπουργείο Περιβάλλοντος και στην κοινοπραξία του Τ.Α.Ρ., όπου και θα υπάρξει η αποδοχή των συγκεκριμένων δελτίων, ώστε στη συνέχεια να αρχίσει η δημοπράτηση των έργων. Ο περιφερειάρχης ανέφερε ότι ως περιφέρεια θέλουμε να χρηματοδοτήσουμε δράσεις που δεν μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε από άλλους κωδικούς, όπως για παράδειγμα τη δημιουργία τμημάτων μεταπτυχιακών και στο Δ.Π.Θ. και στο Τ.Ε.Ι. – Α.Μ.Θ. που να αφορούν την ενέργεια και το φυσικό αέριο», επισήμανε σχετικά στις δηλώσεις του ο κ. Αντωνιάδης.

Στα 115 εκατομμύρια ευρώ το έργο της σύνδεσης της Π.Α.Μ.Θ. με το φυσικό αέριο

Ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ενημέρωσε το σώμα και για το θέμα της σύνδεσης των πόλεων της περιφέρειας μας με φυσικό αέριο.

«Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου μαζί με την σύνδεση θα κοστίσει περίπου 115 εκατομμύρια ευρώ. Η Π.Α.Μ.Θ. θα συνεισφέρει με το ποσό των 32 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ γίνονται προσπάθειες η χρηματοδότηση της Δ.ΕΠ.Α. να ενταχθεί στο «Πακέτο Γιουνκέρ» για να μπορέσει να βρει τα χρήματα που αναλογούν στο μερίδιο της. Είναι ένα μεγάλο έργο με πολλαπλό όφελος για την τοπική κοινωνία, ένα έργο πνοής που θα αλλάξει τα οικονομικά και το status quo της περιφέρειας μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου.

Υπό την καθοδήγηση του Δ.Π.Θ. το πρόγραμμα για την καταπολέμηση των κουνουπιών

Τέλος, ένα από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης αφορούσε την έγκριση της προγραμματικής σύμβασης που συνήφθη μεταξύ της περιφέρειας Α.Μ.Θ. και του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου, το οποίο αφορά την παρακολούθηση του έργου της καταπολέμησης των κουνουπιών στην περιφέρεια μας.

«Είναι ένα έργο που πέρυσι είχε θετικά αποτελέσματα, αλλά και η εν λόγω σύμβαση είναι προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και του όλου προγράμματος γιατί έτσι θα υπάρχει αξιολόγηση των αποτελεσμάτων που θα προκύπτουν από τον δειγματοληπτικό έλεγχο που θα αφορά τα κουνούπια. Θα υπάρχει καθοδήγηση των αναδόχων και γενικά θα υπάρχει πιο στενή παρακολούθηση τους από το πανεπιστήμιο. Είναι ένα έργο της τάξης των 135.000 ευρώ που θα χρηματοδοτηθεί από το έργο που ήδη έχει εγκριθεί για την καταπολέμηση των κουνουπιών της τάξης των 5,2 εκατομμυρίων ευρώ για δυο χρόνια», σημείωσε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Κάνε ότι κοιμάσαι!

του Παύλου Λεμοντζή Αυτό έκανα. Δήθεν κοιμόμουν, με ανοικτά τα...

Κυκλοφοριακό: Τα χειρότερα έρχονται μετά το Πάσχα!!!

Αντώνης Μαστοράκης: Ζούμε πλέον εποχές που δεν υπήρχε ο...

Ευρωεκλογές: Δεν υπάρχουν περιθώρια για πειραματισμούς

Μπάμπης Δράκος: Να μην επιτρέπουμε στη χώρα να επιστρέψει...

Κ. Σιμιτσής: Δεν ασχολούμαι με τον κανονισμό στάθμευσης της Παναγίας

Κατηγορηματικά διαψεύδει ότι θα αναλάβει ως νομικός τους επαγγελματίες...

Ολοκληρώθηκε στο Μετρό Συντάγματος η Έκθεση Τροφίμων & Ποτών

Με μεγάλη επιτυχία και την προσέλευση πολύ κόσμου της...

Κρας τεστ για τις αντοχές των υποδομών της Θάσου

Γιάννης Μαρκιανός: Θεωρώ ότι θα καταφέρουμε και φέτος /...

«Σκηνές από έναν γάμο» του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν στο «ΑΥΛΑΙΑ» Θεσσαλονίκης

Κριτική από τον Παύλο Λεμοντζή«O Αύγουστος Στρίντμπεργκ είπε κάποτε:...