Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ιδρύεται ακαδημία δια βίου μάθησης στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ

Ημέρα:

spot_img

Στα θέματα που κυριάρχησαν στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης την Πέμπτη, αναφέρθηκε με δηλώσεις που έκανε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Θόδωρος Μαρκόπουλος.

«Λήφθηκε απόφαση για την ίδρυση ακαδημίας της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, μια μορφή δια βίου μάθησης, που απευθύνεται σε όλους τους πολίτες, οι οποίοι ενδιαφέρονται να δεχτούν τη δια βίου μάθηση όταν δεν υπάρχει κάποιο θεσπισμένο πλαίσιο ενημέρωσης, πληροφόρησης, εκπαίδευσης. Αυτό το πρόγραμμα έχει εφαρμοστεί μόνο στην Π.Ε. Έβρου πιλοτικά και είχε απόλυτη επιτυχία με μεγάλη συμμετοχή. Η πρωτοβουλία ανήκει στον περιφερειάρχη, ο οποίος αποφάσισε να επεκταθεί αυτή σε όλη την περιφέρεια. Είναι μια δράση που τόσο το Τ.Ε.Ι. – Α.Μ.Θ., όσο και το Δ.Π.Θ., συναινούν και συμμετέχουν, στηρίζοντας αυτήν την προσπάθεια και μάλιστα προκειμένου να υλοποιηθεί αυτό έγιναν κατ’ επανάληψη συσκέψεις και με τη συμμετοχή των αντιπεριφερειαρχών και των επικεφαλής των ιδρυμάτων που συμμετείχαν με εισηγήσεις και προτάσεις. Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα το φέρουμε σε πέρας, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι δεν θα ιδρυθεί κανένα νομικό πρόσωπο, αλλά θα είναι κάτι που θα υλοποιήσει με τις δικές της δυνάμεις η περιφέρεια με την υποστήριξη του Τ.Ε.Ι. και του πανεπιστημίου Θράκης», τόνισε αρχικά ο κ. Μαρκόπουλος.

Κομμάτι των μετοχών της εταιρείας ΔΕΣΜΟΣ μεταβίβασε η περιφέρεια στα Επιμελητήρια

«Το περιφερειακό συμβούλιο αποφάσισε με μεγάλη πλειοψηφία να μεταβιβάσει η περιφέρεια ένα μικρό ποσοστό από τις μετοχές τις οποίες έχει της εταιρείας ΔΕΣΜΟΣ Α.Ε., που αποτελεί ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο, αποτελώντας τον ενδιάμεσο φορέα εξυπηρέτησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ώστε αυτές να ενταχθούν στα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά έργα. Δημιουργήθηκε μια εμπλοκή επειδή ήταν μέτοχοι όλα τα Επιμελητήρια και οι νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις. Οι μετοχές των νομαρχιών έχουν περιέλθει πλέον στην περιφέρεια, με αποτέλεσμα αυτή να έχει πάνω από το 50% μετοχικού κεφαλαίου. Ως εκ τούτου η εταιρεία πλέον άρχισε να εμπίπτει στο ευρύτερο δημόσιο κι αυτό δημιουργεί ένα πρόβλημα εξαιτίας του ότι δεν έχει την ευελιξία του ιδιωτικού τομέα, αλλά ταυτόχρονα προσκρούει στις διατάξεις του «Καλλικράτη», ο οποίος ορίζει ότι η κάθε περιφέρεια μπορεί να έχει την απόλυτη πλειοψηφία σε μια εταιρεία κι εν προκειμένω για την περιφέρεια αυτή είναι η «Εργοανάπτυξη Α.Ε.». Το περιφερειακό συμβούλιο αποφάσισε να μεταβιβάσει ένα μικρό κομμάτι των μετοχών στα Επιμελητήρια, ώστε να διατηρήσει το 49,9% των μετοχών, ενώ αποφασίστηκε να διατηρήσει η περιφέρεια τη θέση του προέδρου στο διοικητικό συμβούλιο, αν και πλέον θα υπολείπεται κατά τι της απόλυτης πλειοψηφίας του μετοχικού κεφαλαίου. Αυτό είναι χρήσιμο προκειμένου ο ΔΕΣΜΟΣ να εξακολουθήσει να δουλεύει με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια με ευελιξία, εξυπηρετώντας τις μαχόμενος επιχειρήσεις της περιφέρειας», σημείωσε στη συνέχεια των δηλώσεών του ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας.

Ολοκληρώθηκε ο περιφερειακός σχεδιασμός διαχείρισης απορριμμάτων

«Ένα ακόμη θέμα που συζητήθηκε στο περιφερειακό συμβούλιο της Πέμπτης, χωρίς να καταλήξει σε λήψη απόφασης ήταν αυτό που αφορά το διαγωνισμό για τον εξοπλισμό, που έχει να κάνει με τη διαχείριση των απορριμμάτων που χειρίζεται η ΔΙΑΑΜΑΘ. Προκύπτει όμως ένα πιο σημαντικό και αίσιο νέο που μας ανακοίνωσε ο πρόεδρος της, ο κ. Μαμσάκος (δήμαρχος Δράμας) μαζί με τον κ. Μαυρίδη (δήμαρχος Ορεστιάδας) που είναι ότι ο περιφερειακός σχεδιασμός διαχείρισης απορριμμάτων έχει τελειώσει και μάλιστα μας ζήτησε να συγκαλέσουμε σε άμεσο χρόνο το περιφερειακό συμβούλιο, ώστε να συζητηθεί και να εγκριθεί. Είναι σημαντικό αυτό, θα το μελετήσουμε και θα δούμε τις λεπτομέρειες», επισήμανε καταληκτικά ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Αυξημένες οι απαιτήσεις για νερό στη Θάσο φέτος

Κώστας Μανίτσας: Ο χειμώνας πέρασε χωρίς βροχές, ήταν μακράν...

Τι απαιτεί ο δήμος Καβάλας από τους δημότες για την πυρασφάλεια

Συνέντευξη Τύπου για τα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος που...

Εξιχνιάστηκαν 5 απάτες σε βάρος ηλικιωμένων σε περιοχές της Καβάλας

Εξιχνιάσθηκαν έπειτα από επιστάμενες έρευνες των αστυνομικών του Τμήματος...

Έκανε το σπίτι του θερμοκήπιο καλλιέργειας κάνναβης

Συνελήφθη χθες (24-4-2024) το μεσημέρι, σε περιοχή της Θεσσαλονίκης,...

Κάνε ότι κοιμάσαι!

του Παύλου Λεμοντζή Αυτό έκανα. Δήθεν κοιμόμουν, με ανοικτά τα...

Κυκλοφοριακό: Τα χειρότερα έρχονται μετά το Πάσχα!!!

Αντώνης Μαστοράκης: Ζούμε πλέον εποχές που δεν υπήρχε ο...

Ευρωεκλογές: Δεν υπάρχουν περιθώρια για πειραματισμούς

Μπάμπης Δράκος: Να μην επιτρέπουμε στη χώρα να επιστρέψει...