Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Μιχάλης Μεταξάς: “Είδος πρώτης ανάγκης κι όχι πολυτελείας το πετρέλαιο θέρμανσης”

Ημέρα:

spot_img

Μια μόλις εβδομάδα πριν από την επίσημη έναρξη διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης για τον φετινό χειμώνα κι ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο για το τι τελικά θα ισχύσει.

Για τα τρία πιθανά σενάρια και για το γενικότερο αλαλούμ που για άλλη μια χρονιά παρατηρείται σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα, μίλησε στον «Ενήμερο» ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας και αντιπρόεδρος του τοπικού σωματείου βενζινοπωλών, Μιχάλης Μεταξάς.

Ευχής έργο το πρώτο σενάριο που αφορά την κατάργηση του Ε.Φ.Κ. 

«Ως συνήθως, το ελληνικό κράτος, με οποιαδήποτε κυβέρνηση, στο παρά πέντε αποφασίζει για το τι θα ισχύσει με το πετρέλαιο θέρμανσης. Αυτό δείχνει πόσο προετοιμασμένο είναι και πόσο μεριμνά γενικότερα. Όσον αφορά αυτό καθαυτό το θέμα της διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, τρία είναι τα σενάρια που κυριαρχούν. Το πρώτο αφορά τα όσα είχε εξαγγείλει ο τότε αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, ο κ. Μάρδας, για την κατάργηση του Ε.Φ.Κ., κάτι που θα έχει σαν αποτέλεσμα η τιμή του πετρελαίου να διαμορφωθεί φέτος στα 65 λεπτά το λίτρο, χωρίς επιδόματα και γραφειοκρατίες. Αυτό, αν συμβεί, θα είναι ευχής έργο. Το δεύτερο σενάριο είναι να μείνουν τα πράγματα όπως ακριβώς πέρυσι, που μάλλον είναι και το πιο απίθανο και το τρίτο σενάριο, που είναι και το χειρότερο, είναι να διαμορφωθεί η τιμή του θέρμανσης στα 87 λεπτά το λίτρο, μειώνοντας παράλληλα κατά 50% και τον αριθμό των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης, κάτι που εντάσσεται στα προαπαιτούμενα», δήλωσε σχετικά ο Μιχάλης Μεταξάς.

Είδος πρώτης ανάγκης κι όχι πολυτελείας το πετρέλαιο θέρμανσης

«Με τους κυβερνώντες δεν μπορούμε να βρούμε άκρη. Άλλα λέει ο ένας υπουργός, άλλα λέει ο άλλος υφυπουργός κι άλλα στο τέλος αποφασίζει το οικονομικό επιτελείο. Η κυβέρνηση πρέπει να συγκεράσει τα προαπαιτούμενα από την τρόικα, την εξαγγελία ότι θα καταργήσει τον Ε.Φ.Κ. και να μπορέσει να βρει την χρυσή τομή για το θέμα. Αυτό που το ίδιο το υπουργείο έχει εξαγγείλει και εμείς λέμε εδώ και χρόνια, είναι ότι με την αύξηση του Ε.Φ.Κ. το κράτος έχει χάσει έσοδα. Άρα, εφόσον όλοι διαπιστώνουμε το ίδιο πράγμα, καιρός είναι αυτή η κυβέρνηση να το καταργήσει να τελειώνουμε. Το πετρέλαιο θέρμανσης δεν είναι είδος πολυτελείας, αλλά είδος πρώτης ανάγκης», συμπλήρωσε στην συνέχεια ο κ. Μεταξάς.

Μάλλον από την Δευτέρα οι εξαγγελίες για το τι θα ισχύσει

Ερωτηθείς τέλος για το πότε εκτιμά ότι θα οριστικοποιηθεί το τι θα ισχύσει, ο κ. Μεταξάς απάντησε: «Πιστεύω ότι από την Δευτέρα θα γίνουν οι σχετικές εξαγγελίες για το πώς ακριβώς θα διακινηθεί φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης. Η προτεινόμενη λύση από εμάς είναι να επιστρέψουμε στα 60 ευρώ τον τόνο (φόρο κατανάλωσης), όπως ήταν παλιά, γιατί μόνο κερδισμένο θα βγει το κράτος, διότι θα υπάρχει κατανάλωση, θα εισπράξει τον Φ.Π.Α., λαθρεμπόριο δεν θα μπορεί να γίνει αφού όλα τα πρατήρια έχουν το σύστημα εισροών – εκροών, λόγος ύπαρξης του «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» δεν υφίσταται, η γραφειοκρατία θα παταχθεί κι όλοι θα είναι ικανοποιημένοι, αφού και ο δικός μας τζίρος θα αυξηθεί και το κράτος θα εισπράξει περισσότερο Φ.Π.Α.»

Πηγή: Εφημερίδα “ΕΝΗΜΕΡΟΣ”

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η ψηφιακή κάρτα εργασίας φέρνει προβλήματα και πρόστιμα;

Για κάποιους κλάδους είναι αρκετά δύσκολο να εφαρμοστεί Προβλήματα σε...

Το Σώμα Οδηγισμού καθάρισε το περιαστικό δάσος της Καβάλας

Το ΣΩΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΔΗΓΙΣΜΟΥ Τ.Τ. ΚΑΒΑΛΑΣ πραγματοποίησε με μεγάλη...

Το πρόγραμμα υποδοχής της Ολυμπιακής Φλόγας στην Ελευθερούπολη

Στην Ελευθερούπολη στο χώρο έμπροσθεν του Δημαρχείου, θα πραγματοποιηθεί...

Εντυπωσιακά αποτελέσματα από την τρίτη Επιχειρηματική Αποστολή της Kourtidis Group στην Αμερική

Με μεγάλη επιτυχία και ουσιαστικά αποτελέσματα για τη Β....

Διευρυμένη Νομαρχιακή Συνέλευση του ΠΑΣΟΚ στην Θάσο

Διευρυμένη Νομαρχιακή Συνέλευση πραγματοποίησε το ΠΑΣΟΚ στην Θάσο και...

«Μέθοδος Gronholm» του Jordi Galceran στο «Αντιγόνη Βαλάκου»

 ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΥΛΟ ΛΕΜΟΝΤΖΗ «Καλησπέρα και καλώς ήρθατε. Όπως...

Έλλειψη προσωπικού και στον κλάδο της οικοδομής

Σωτήρης Λαζαρίδης: Ίσως δεν υπάρχει ικανοποίηση από τις αμοιβές,...