Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

«Κόλλησε» εξαιτίας περιβαλλοντικών… ανησυχιών το αρδευτικό του Νέστου

Ημέρα:

spot_img

Την οργή των αγροτών του δήμου Νέστου, αλλά και τη δυσάρεστη έκπληξη του αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, Θόδωρου Μαρκόπουλου, έχει προκαλέσει η διακοπή του αρδευτικού έργου της δυτικής πεδιάδας του Νέστου, εξαιτίας καταγγελίας στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκ μέρους του προέδρου του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Μ. Κουτράκη.

Το θέμα συζητήθηκε στη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής (10/2) στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη, παρουσία εκπροσώπων του δήμου Νέστου, της Ε.Α.Σ. Καβάλας, του Αγροτικού Συλλόγου Καβάλας, του Τ.Ο.Ε.Β., αλλά και αρκετών αγροτών της περιοχής.

Άμεση διακοπή του έργου, μέχρις ότου επανεξεταστούν οι περιβαλλοντικοί όροι, ζητά το υπουργείο στο εν λόγω έγγραφο

Στην εισήγησή του ο κ. Μαρκόπουλος τόνισε ότι πρόσφατα η αντιπεριφέρεια Καβάλας έγινε αποδέκτης εγγράφου από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Τμήμα Βιοποικιλότητας και Προστατευμένων Περιοχών), το οποίο είχε ως θέμα την «καταγγελία για δημιουργία σημαντικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε προστατευμένη περιοχή του δικτύου NATURA 2000 κατά την υλοποίηση αρδευτικού δικτύου στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας».

Το έγγραφο καταλήγει «επομένως κρίνουμε ότι θα πρέπει να διακοπεί άμεσα η κατασκευή μέχρις ότου επανεξεταστούν οι περιβαλλοντικοί όροι από την υπηρεσία σας».

Θ. Μαρκόπουλος: «Το έργο έχει εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους – Δεν ξέρω πότε μπορεί να αρχίσει ξανά το έργο»

«Το αρδευτικό έργο της δυτικής πεδιάδας του Νέστου σταματά εξαιτίας του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και του προέδρου του. Δεν ξέρω πότε μπορεί να αρχίσει ξανά. Ήταν μια δυσάρεστη έκπληξη που δεν γνωρίζω πως μαζεύεται», σημείωσε χαρακτηριστικά στην εισήγησή του ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας.

Ο κ. Μαρκόπουλος συμπλήρωσε επίσης ότι το συγκεκριμένο έργο έχει εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους, ενώ υπογράμμισε ότι δεν προκαλεί καμιά απολύτως συνέπεια στα ζώα της περιοχής. Χαρακτήρισε δε το έργο άκρως φιλοπεριβαλλοντικό, καθώς περιορίζει την αλατότητα στον κάμπο, ενώ μίλησε και για βλακώδεις απόψεις, οι οποίες κατά καιρούς έχουν ακουστεί.

«Το έργο βρίσκεται σε άσχημη εμπλοκή, την οποία πρέπει να δούμε πως θα την αντιμετωπίσουμε. Θα στείλουμε απάντηση με τις απόψεις μας, ότι όλο αυτό είναι απαράδεκτο. Βέβαια και στο παρελθόν ξαναστείλαμε έγγραφα, αλλά δεν εισακουστήκαμε», επισήμανε χαρακτηριστικά ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας.

«Εμείς προστατεύουμε τα ζώα, όχι ο Κουτράκης…»

Σε έντονο ύφος ο κ. Χατζηγιαννάκος αναφερόμενος στην καταγγελία, έκανε λόγο για έκθεση ιδεών, κατηγορώντας όσους είναι απέναντι στο έργο, ότι ούτε μια φορά δεν έχουν επισκεφθεί την περιοχή.

«Το περιβάλλον και τα ζώα το προστατεύουμε εμείς κι όχι αυτός (ο κ. Κουτράκης). Το έργο έφτασε στο 80% και σταματά. Αυτά μόνο στην Ελλάδα γίνονται. Τους απαντάμε κι αυτοί μας βάζουν φραγμούς για να μην εκτελεστεί το έργο! Δεν ξέρουν ούτε καν που είναι τα χωράφια μας», ανέφερε σχετικά ο κ. Χατζηγιαννάκος.

Από τη μεριά του ο κ. Λεπίδας υπογράμμισε: «Δεν μπορούμε να ποτίζουμε τη γη μας με το πετρέλαιο στο 1,30 ευρώ. Καταστρέφονται 27.000 στρέμματα (αν δεν προχωρήσει το έργο). Υπάρχει τόσο νερό και δεν μπορούμε να ποτίσουμε. Πρέπει να αντιδράσουμε έντονα».

Γεμάτη ανακρίβειες και λάθη η καταγγελία – Κάθοδο στην Αθήνα πρότειναν οι αγρότες

Εκ μέρους της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων ο κ. Νεστορίδης τόνισε ότι η συγκεκριμένη καταγγελία είναι γεμάτη ανακρίβειες και λάθη, καθώς κι ότι δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα. Επίσης συμπλήρωσε ότι δεν δημιουργείται κανένα πρόβλημα στα ζώα της περιοχής, καθώς τα περάσματα είναι εκατοντάδες, ενώ κατέληξε λέγοντας ότι το έγγραφο θα απαντηθεί από την υπηρεσία του.

Στο πλευρό των αγροτών δήλωσε και ο κ. Τσακαλίδης, εκ μέρους της δημοτικής αρχής Νέστου, χαρακτηρίζοντας ακατανόητη τη δημιουργία προβλημάτων στην πορεία του έργου, ενώ συμπλήρωσε ότι ο δήμος θα κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει τους αγρότες της περιοχής.

Στο τραπέζι της συζήτησης έπεσε και η πρόταση για κάθοδο στην Αθήνα, όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε να ασκηθεί πίεση στο υπουργείο, για να «ξεκολλήσει» και πάλι το σημαντικό αυτό έργο για το δήμο Νέστου.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Μάκης Παπαδόπουλος: Θα λειτουργήσει το Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων, ΝΑΙ Ή ΟΧΙ;

Ρωτάμε ευθέως τη Διοίκηση του Δήμου Καβάλας: ·         Θα λειτουργήσει φέτος...

Απάντηση του Χρ. Τοψίδη στον Μ. Λαζαρίδη για τις αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους της ΠΕ Καβάλας

Ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χριστόδουλος Τοψίδης απαντώντας στον βουλευτή ΝΔ...

Μακάριος Λαζαρίδης: «Είμαστε η Κυβέρνηση της μείωσης των φόρων και της αύξησης μισθών και συντάξεων»

Τη σημαντικότητα του νέου κώδικα φορολογικής διαδικασίας για τον...

Τι ζήτησαν οι Επαγγελματίες της Περάμου από τον δήμαρχο Παγγαίου

Από το Διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου Επαγγελματιών Νέας Περάμου...

«Ρωμαίος και Αννέτα» στο «Μικρό» της Μονής Λαζαριστών, σε σκηνοθεσία Άννας Φόνσου

ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΥΛΟ ΛΕΜΟΝΤΖΗ Το ρομαντικό δράμα «Ρωμαίος και...

Επισκέψιμο από τον Μάιο το Αρχαίο θέατρο της Θάσου

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας ανακοινώνει ότι από 13/5/2024 το...

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ «Άδοντες και Ψάλλοντες εν τη καρδία»

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ "Άδοντες και Ψάλλοντες εν τη...