Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο λιπασμάτων δεν δέχονται μείωση μισθού και απεργούν

Ημέρα:

spot_img

Σε 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση βρίσκονται από το πρωί της Πέμπτης, οι εργαζόμενοι του εργοστασίου λιπασμάτων της Νέας Καρβάλης, το οποίο λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας, καθώς έχουν παύσει όλες οι δραστηριότητές του.

«Η 48ωρη απεργιακή μας κινητοποίηση έχει επιτυχία 100%. Όλο το προσωπικό της βιομηχανίας συμμετέχει στην απεργία. Ο λόγος της απεργίας είναι ένας και συγκεκριμένος και το έχουμε διαμηνύσει στον εργοδότη μας. Ζητάμε από αυτόν να έρθει και να καθίσει στο τραπέζι των διαβουλεύσεων, προκειμένου να βρούμε λύση και να υπογραφεί η νέα συλλογική σύμβαση εργασίας», δήλωσε το πρωί της Πέμπτης στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων της βιομηχανίας λιπασμάτων, Γιώργος Τσιμενίδης.

«Σαφώς δεν δεχόμαστε καμιά μείωση»

«Ξαφνιαστήκαμε με την απαράδεκτη επιστολή που λάβαμε πριν λίγες ημέρες, που μας λέει ότι έληξε το στάδιο της μετενέργειας και πλέον η εταιρεία προτίθεται να εφαρμόσει τον μνημονιακό νόμο που λέει ότι θα πληρώνει τον βασικό μισθό και τέσσερα επιδόματα κι όλα τα άλλα που δίνονται είτε σε είδος είτε σε χρήμα, θα δίνονται εξ ελευθεριότητος με μονομερή δικαιοδοσία για κατάργησή τους. Εμείς σε αυτό αντιδρούμε, εναντιωνόμαστε γιατί όλο αυτό το τρίμηνο διάστημα της μετενέργειας δεν ήρθε η διοίκηση να συζητήσει για την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης. Αυτό που κάνουμε είναι νόμιμο, παρόλο που η διοίκηση ισχυρίζεται ότι είναι παράνομο και καταχρηστικό. Σαφώς και δεν δεχόμαστε καμιά μείωση μισθών. Το εργοστάσιο δούλευε ικανοποιητικά όλο το προηγούμενο διάστημα, αλλά δεν δουλεύει Πέμπτη και Παρασκευή με υπαιτιότητα του εργοδότη μας, την ασύμβατη, την παράνομη, την αυθαίρετη και μη αναμενόμενη συμπεριφορά του», συμπλήρωσε στις δηλώσεις του ο Γιώργος Τσιμενίδης.

«Περιμέναμε καλύτερη σύμβαση, όμως είδαμε πράγματα απαράδεκτα και χειρότερα»

Ερωτηθείς σχετικά με το αν υπήρξε κάποια συνομιλία με την εργοδοσία το πρωί της Πέμπτης, ο κ. Τσιμενίδης απάντησε: «Δεν είχαμε επικοινωνία σήμερα το πρωί. Είχαμε όμως επαφή το προηγούμενο διάστημα, όπου τέθηκε υπόψη μας ότι θα μας χρεώσει δήθεν ο εργοδότης την οποιαδήποτε ζημία, διότι είναι παράνομη η απεργία. Όμως δεν προχώρησε παραπέρα, καθώς τηρήθηκαν όλοι οι κανόνες ασφάλειας για σταμάτημα των δραστηριοτήτων και δεν συντρέχει κανένας λόγος ούτε για το προσωπικό, ούτε για τις εγκαταστάσεις. Όλα έγιναν νόμιμα. Πριν τρία χρόνια το εργατικό κόστος είχε μειωθεί κατά 5,5 εκατομμύρια ευρώ. Ήταν αυτή, η νυν διοίκηση, με την οποία τα είχαμε συνυπογράψει και συναποφασίσει. Έχει προκύψει έκτοτε κάτι. Ότι το εργοστάσιο δουλεύει με καλύτερο ρυθμό σήμερα. Έχουν βελτιωθεί οι συνθήκες λειτουργίας, απόδοσης, αποτελέσματος. Περιμέναμε μια καλύτερη σύμβαση, όμως είδαμε πράγματα απαράδεκτα και χειρότερα».

«Αν δεν ανταποκριθεί η εργοδοσία…»

Ερωτηθείς σχετικά από τον «Ενήμερο» για το τι μέλλει γενέσθαι μετά την 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση, ο κ. Τσιμενίδης απάντησε: «Μετά από αυτήν την απεργία, αν δεν ανταποκριθεί η εργοδοσία και δεν προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου θα βρεθούμε με τους συναδέλφους να κάνουμε γενική συνέλευση, να ενημερώσουμε τα μέλη μας και θα σταθμίσουμε την περαιτέρω θέση μας και τις ενέργειες που θα προβούμε».

Το Εργατικό Κέντρο Καβάλας στηρίζει τους εργαζόμενους στα λιπάσματα

Στο εργοστάσιο λιπασμάτων βρέθηκε το πρωί της Πέμπτης και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καβάλας, Ευθύμης Μακρογιάννης, ο οποίος με δηλώσεις του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, επισήμανε: «Πρόκειται για την μεγαλύτερη βιομηχανία της Π.Ε. Καβάλας, ένα ορόσημο της, διότι ακόμη «κρατάει» και προσφέρει θέσεις εργασίας. Είναι το μοναδικό εργοστάσιο που λειτουργεί στην περιοχή μας. Το Εργατικό Κέντρο στηρίζει τους εργαζόμενους απόλυτα. Αυτή η απεργία αφορά όλους τους εργαζόμενους της Π.Ε. Καβάλας. Δεν είναι μόνο οι εργαζόμενοι στα λιπάσματα, αλλά χιλιάδες εργαζόμενοι στην περιοχή μας, οι οποίοι περνάνε καταστάσεις δύσκολες, έχουν δύσκολο εργασιακό βίο. Θα είμαστε μαζί τους, είμαστε με τη Γ.Σ.Ε.Ε. και την ενημερώνουμε για το τι συμβαίνει. Ό,τι κι αν χρειαστούν οι εργαζόμενοι, το Ε.Υ.Κ. θα είναι δίπλα τους για να τους στηρίξει».

«Όλη η πόλη πρέπει να είναι αλληλέγγυα στους εργαζόμενους»

«Ένα από τα δυο οικονομικά «πνευμόνια» της πόλης, οι εργαζόμενοι του οποίου διαμαρτύρονται για την κατάφορη αδικία που συμβαίνει από τον εργοδότη που θέλει με μια απλή μαχαιριά να κόψει τις κατακτήσεις τους. Θεωρώ ότι όλη η πόλη πρέπει να είναι αλληλέγγυα στους εργαζόμενους λιπασμάτων. Εμείς ήρθαμε για να πούμε φτάνει πια. Δεν μπορεί η Καβάλα να ανέχεται επενδυτές που ακόμη κι όταν κερδίζουν πολλά χρήματα, να μην τα δίνουν στους εργαζόμενους που του χαρίζουν αυτή την κερδοφορία. Έχουμε κατάφορη αδικία, δεν υπάρχει αλληλοσεβασμός κι οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλη κίνηση από την απεργία», δήλωσε από τη μεριά του ο δημοτικός σύμβουλος Καβάλας, Βαγγέλης Παππάς.

Ευθύνες και στο σωματείο επιρρίπτει ο Χρήστος Ποτόλιας

«Μια αναμενόμενη εξέλιξη, για την οποία έχουν μεγάλες ευθύνες οι κυβερνήσεις που πέρασαν μέχρι σήμερα από τον τόπο μας, που σχεδίασαν την πολιτική της Ε.Ε. σε ό,τι έχει σχέση με τον αγροτικό τομέα και τη λιπασματοβιομηχανία, ενώ ευθύνες υπάρχουν και στους χειρισμούς που έγιναν από το σωματείο. Τα πράγματα ξεκινάνε από το 1992 από την απελευθέρωση του λιπάσματος, όπου διαχρονικά από τότε έχουμε το κλείσιμο τριών εργοστασίων και έμεινε το μοναδικό στην περιοχή μας που δόθηκε με τυμπανοκρουσίες τότε από όλους τους τοπικούς παράγοντες στον ιδιώτη Λ. Λαυρεντιάδη. Εκτός από τις κυβερνητικές ευθύνες που υλοποιεί και η σημερινή κυβέρνηση, μεγάλες ευθύνες έχει και το σωματείο που ήξερε τις εξελίξεις, δεν προετοίμασε τους εργαζόμενους και την κοινωνία γι’ αυτό που ερχόταν. Χρειάζεται τώρα η δημιουργία ενότητας όλων των εργαζομένων μέσα στο εργοστάσιο. Είναι απαράδεκτο να υπάρχουν σήμερα εργαζόμενοι στο εργοστάσιο και να μην είναι μέσα στο σωματείο, με ευθύνη του σωματείου που δεν τους γράφει. Θα έπρεπε σαν μια γροθιά να ενωθούν, κάτω από το σωματείο, το οποίο πρέπει να το καταγγείλουν για την πολιτική του», δήλωσε ο δημοτικός σύμβουλος Καβάλας, Χρήστος Ποτόλιας, ο οποίος βρέθηκε στο εργοστάσιο της Νέας Καρβάλης μαζί και με μέλη του τοπικού Π.Α.ΜΕ.

Στο πλευρό των εργαζομένων και οι μεταφορείς

Τέλος, ο Ανέστης Τσουρουκίδης, εκπροσωπώντας τον κλάδο των μεταφορέων, δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης: «Είμαστε εδώ για να συμπαρασταθούμε στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων, γιατί κι εμείς είμαστε μέρος αυτής της αλυσίδας. Είμαι από το 1980 εδώ και όλα αυτά τα χρόνια είμαι σε αυτήν την πύλη περιμένοντας οι εργαζόμενοι να μπουν μέσα να παράξουν το λίπασμα, το οποίο θα μεταφέρουμε σε όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας αυθημερόν. Θυμήθηκα πόσους ανθρώπους έχω γνωρίσει μέσα εδώ, πόσοι βρίσκονται εν ζωή και πόσοι όχι. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες του εργοστασίου όχι μόνο δεν πρέπει να γίνει μείωση, αλλά πρέπει να σκεφτόμαστε μόνο για αυξήσεις για αυτούς τους ανθρώπους».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Μακάριος Λαζαρίδης: «Είμαστε η Κυβέρνηση της μείωσης των φόρων και της αύξησης μισθών και συντάξεων»

Τη σημαντικότητα του νέου κώδικα φορολογικής διαδικασίας για τον...

Τι ζήτησαν οι Επαγγελματίες της Περάμου από τον δήμαρχο Παγγαίου

Από το Διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου Επαγγελματιών Νέας Περάμου...

«Ρωμαίος και Αννέτα» στο «Μικρό» της Μονής Λαζαριστών, σε σκηνοθεσία Άννας Φόνσου

ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΥΛΟ ΛΕΜΟΝΤΖΗ Το ρομαντικό δράμα «Ρωμαίος και...

Επισκέψιμο από τον Μάιο το Αρχαίο θέατρο της Θάσου

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας ανακοινώνει ότι από 13/5/2024 το...

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ «Άδοντες και Ψάλλοντες εν τη καρδία»

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ "Άδοντες και Ψάλλοντες εν τη...

Για να μην ξεχνούν, για να θυμούνται…

του Κώστα Παπακοσμά Στην Βέροια στο “Βλαχογιάννειο” Μουσείο δημιούργησαν έναν...

Εμπορικός Σύλλογος: Δηλώστε τις εκδηλώσεις για την «Λευκή Νύχτα»

Από τον Εμπορικό Σύλλογο Καβάλας εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο...