Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Εμπαιγμός των ελαιοπαραγωγών της Θάσου με το πρόγραμμα δακοκτονίας

Ημέρα:

spot_img

Από τον Αγροτοκτηνοτροφικό Σύλλογο Θάσου εκδόθηκε το παρακάτω δελτίο τύπου:

Για ακόμη μια φορά οι ελαιοκαλλιεργητές της Θάσου απειλούνται με αφανισμό της παραγωγής τους.

Οι κυβερνώντες υλοποιώντας τον Καλλικράτη στην δημοτική και περιφερειακή διοίκηση περνούν από φέτος όλη την ευθύνη του προγράμματος δακοκτονίας μέσω του υπουργείου Εσωτερικών, στις περιφέρειες με χρηματοδότηση μικρότερη από τις ανάγκες. Ανακοίνωσε μάλιστα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ την τελευταία στιγμή πως δεν θα έκανε φέτος την προμήθεια φαρμάκων για την δακοκτονία με πανελλαδικό διαγωνισμό όπως κάθε χρονιά, που ολοκληρωνόταν η προμήθεια τον Γενάρη. Κάλεσε δε τις περιφέρειες να προμηθευτούν τα φάρμακα για τα οποία δεν έδινε χρηματοδότηση ούτε έφτανε ο χρόνος για τους αναγκαίους διαγωνισμούς.

Οι περιφερειακές διοικήσεις των ελαιοπαραγωγικών περιοχών της χώρας που έχουν αποδεχθεί τις αρμοδιότητες παρουσιάστηκαν ότι πιάστηκαν εξ απήνης από την κυβέρνηση και για να μην χρεωθούν το πολιτικό κόστος μπροστά στον κίνδυνο μιας νέας καταστροφής της παραγωγής όπως έγινε πριν τρία χρόνια, δηλώνουν άρνηση στην υλοποίηση του προγράμματος δακοκτονίας.

Μετά από αυτές τις αντιδράσεις η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα προμηθεύσει και για φέτος ως τελευταία φορά τα απαιτούμενα φάρμακα, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μην γίνει έγκαιρα η δακοκτονία.

Κυβέρνηση και περιφερειακές διοικήσεις θέλουν μέσα από τον Καλλικράτη και την λεγόμενη «αποκέντρωση» να απαλλάξουν το κράτος από την υποχρέωση που είχε και την οποία χρηματοδοτούν οι  ελαιοπαραγωγοί κατά ένα μέρος  με την παρακράτηση του 2% από την τιμή του ελαιόλαδου και έμμεσα μέσω συνεταιρισμών που αναγκάζονται να προσλάβουν έξτρα προσωπικό για την κάλυψη των αναγκών.

Ειδικότερα για την Θάσο ενώ το πρόγραμμα της δακοκτονίας χρειάζεται 150 άτομα σήμερα το κράτος πληρώνει μόνο 75 εργάτες, έχοντας ως συνέπεια τον πολλαπλασιασμό του δάκου και την μείωση της παραγωγής.

Όλα αυτά τα χρόνια το κράτος και κυβερνήσεις υποστελέχωσαν τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες δακοκτονίας και όχι μόνο αυτές. Ενώ οι περιφερειακές διοικήσεις έπαιξαν το ρόλο του «δούρειου ίππου» αφού αποδέχτηκαν να υλοποιήσουν αυτή την πολιτική, προχωράνε ακόμα παραπέρα στην ανάθεση αυτής της διαδικασίας σε εργολάβους με κακοπληρωμένους εργαζόμενους.

Εξωθούν τους μικρούς και μεσαίους ελαιοπαραγωγούς ή να αποδεχτούν την πλήρη ιδιωτικοποίηση ή να είναι δική τους ατομική υπόθεση, πληρωμένη από την τσέπη τους, η δακοκτονία και γενικότερα η προστασία της παραγωγής τους.

Εμείς οι μικροί και μεσαίοι αγρότες της Θάσου ξέρουμε ότι η διαδικασία για να έχει θετικό αποτέλεσμα και για τον παραγωγό και για τον καταναλωτή απαιτεί άλλες προϋποθέσεις που θα εξασφαλίζουν γενικευμένο σχεδιασμό – προγραμματισμό, συλλογική αντιμετώπιση, επιστημονική στήριξη με στόχο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών της μικρής και μεσαίας αγροτιάς, για την παραγωγή φτηνών και ποιοτικών προϊόντων, για την ικανοποίηση των διατροφικών αναγκών των λαϊκών στρωμάτων της χώρας μας.

Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Θάσου καλεί όλους τους ελαιοπαραγωγούς του νησιού να μην αποδεχτούν αυτή την επιλογή της κυβέρνησης που μας δημιουργεί μεγαλύτερο οικονομικό κόστος στην παραγωγή μας.

Συλλογικά μέσα από τον Αγροτοκτηνοτροφικό Σύλλογο να οργανώσουμε την πάλη μας και να διεκδικήσουμε:

  • Να εξασφαλιστεί η ενιαία πανελλαδικά, ολοκληρωμένη επιστημονικά άρτια και ασφαλής εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας με ευθύνη του Υπουργείου Αγροτικής ανάπτυξης και των υπηρεσιών του.
  • Να εξασφαλισθούν τα αναγκαία κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για την δακοκτονία και να καταργηθεί η εισφορά του 2% για τους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς.
  • Άμεση πρόσληψη όλου του απαραίτητου επιστημονικού – τεχνικού προσωπικού, (μονίμου και εποχικού), στις αρμόδιες υπηρεσίες με εξασφάλιση και των απαραιτήτων μέτρων προστασίας.
  • Αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ στο 100% της ζημιάς από το δάκο χωρίς πρόσθετα ασφάλιστρα.

Το  ΔΣ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Αισιοδοξία για το έργο στο λιμάνι της Ηρακλείτσας

Γιώργος Καλλινικίδης: Η Περιφέρεια είναι υπεύθυνη για τις πληρωμές...

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων από 19.04.2024

Από τον δήμο Καβάλας ανακοινώνονται τα ακόλουθα: Σύμφωνα με έκτακτο...

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Mercedes

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Mercedes C180 Elegance, Αυτόματο, 6/99,  Βενζίνη/Υγραέριο, 260.000 km.ΑτρακάριστοΆριστη...

Καταρρέει η στέγη του παλιού Πρωτοδικείου

Κωστής Σιμιτσής: Ο δήμαρχος κάνει έναν μοναχικό αγώνα, χρειάζεται...

Κάθετα αντίθετοι στον «κανονισμό πυροπροστασίας» οι κάτοικοι του Κρυονερίου

Την κάθετη αντίθεσή της στον «κανονισμό πυροπροστασίας εντός ή...

ΑΝΚΑ: Επιπλέον 7,8 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα Leader στον νομό Καβάλας

Σε συνέχεια των με αριθ. πρωτ.: 927/11.04.2024 και 1041/18.04.2024...

Μάκης Παπαδόπουλος: Θα λειτουργήσει το Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων, ΝΑΙ Ή ΟΧΙ;

Ρωτάμε ευθέως τη Διοίκηση του Δήμου Καβάλας: ·         Θα λειτουργήσει φέτος...

Απάντηση του Χρ. Τοψίδη στον Μ. Λαζαρίδη για τις αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους της ΠΕ Καβάλας

Ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χριστόδουλος Τοψίδης απαντώντας στον βουλευτή ΝΔ...